Persisk vigsel och traditioner

Ett persiskt bröllop, skiljer sig väldigt mycket från ett traditionell svenskt bröllop. För iranier är bröllopet livets största event. Detta ska firas stort med pompa och ståt.

Nöje, glädje och kärlek, som är ledorden i det persiska bröllopet

Så hur går ett persiskt bröllop till?

Persiska bröllop, precis som de flesta västerländska bröllop, delas upp i två delar. AGHD, som är vigselceremonin och MEHMOONI, som är mottagningen och själva festen. Förr i tiden höll ett persiskt bröllop på i flera dagar. Men idag, när folk är mer upptagna, har bröllopet krympts till att endast pågå en dag.

AGHD - Vigselceremonin

Vigselceremonin är den del i bröllopet där bruden och brudgummen undertecknar ett äktenskapsförord och äktenskapet blir officiellt. Denna del av bröllopet innehållet många traditioner och ritualer.

Sofreye aghd, vigselbordet, är det viktigaste elementet i det persiska bröllopet. Många av de objekt som finns på bordet kommer från zoroastrismen. Dukningen sker på en duk som kallas termeh. Traditionellt är det brudens mor som skall samla de olika objekten till detta vigselbord. De objekt som finns på vigselbordet ska representera parets nya liv och äktenskap tillsammans. Du hittar en förklaring av dem längst ner på denna sida.

Ceremonin börjar med att brudgummen sitter framför gästerna. Framför sig har han Sofreye Aghd (vigselborget) som består av flertalet symboliska objekt. Ovanför hans huvud hålls en spetsduk av de kvinnliga familjemedlemmarna. Mannen skall kunna se sin egen spegelbild i spegeln på bordet.

Bruden kommer in till ceremonin med en slöja över sitt ansikte. Hon sätter sig intill mannen och plockar bort sin slöja. Först då ser mannen henne i spegeln. Att brudgummen sitter på brudens högra sida betecknar respekt.

På bordet finns två ljus tända för att representera paret. Att paret nu sitter tillsammans under spetsduken symboliserar att de från och med nu kommer leva under ett och samma tak.

I moderna bröllop skrivs alla papper på innan bröllopet och i dessa fall läser man några verser poesi. Under denna del av ceremonin skall lyckliga kvinnor i tur och ordning gnida två sockerkoner mot varandra ovanför spetsduken så att socker faller ner i den. Symboliskt innebär detta att man överöser paret och deras liv med sötma.

Sedan ska brudparet säga ja till varandra. Det här är den roliga delen av ceremonin som skiljer sig från den svenska traditionen. Först tillfrågas mannen om han vill gifta sig med kvinnan. Mannen säger BALE (ja) direkt. När det är kvinnans tur, skall hon leka svår och inte säga JA då frågan ställs första gången. Detta gör man för att brudgummen och gästerna skall bli lite nervösa. När vigselförrättaren frågar om kvinnan vill gifta sig med mannen första gången skall hon vara tyst. Efter några sekunder skall någon i publiken säga att bruden gått för att plocka blommor. Då frågar vigselförrättaren samma fråga igen. Även denna gång skall bruden inte svara. Denna gång ska någon i publiken hitta på en annan ursäkt. Exempelvis "bruden är och fikar med sina vänner!". vigselförrättaren frågar nu för tredje gången samma fråga och denna gång skall bruden säga "Med min faders och moderns godkännande - JA!". Brudparet är nu officiellt gifta och alla ropar och klappar av glädje. Gästerna gör det officiella mellanösternljudet för glädje (klilililililili).

Nu när bruden och brudgummen är ett par följer den vackra och sensuella traditionen där brudgummen tar fram en skål med honung. Han doppar sitt lillfinger och matar bruden. Bruden gör sedan samma sak. Detta symboliserar att bruden och brudgummen kommer att mata varandra med sötma och näring under hela deras liv tillsammans.

Nu får brudgummen äntligen kyssa sin brud! Gästerna brukar här ropa: dobareh, dobareh: vilket betyder en gång till, en gång till. Då kysser brudparet varandra igen.

Nu när bruden och brudgummen både sagt ja till varandra och utbytt sötma och kyssar skall deras familjemedlemmar gratulera dem. Det pussas och kramas. Foton tas och presenter överlämnas. När allt detta är klart kan bruden och brudgummen lämna ceremonin. Medan de går ut kastas mynt, blomblad och konfetti över dem. De kommer sedan göra sin gemensamma entré på festen: för första gången som man och hustru.

MEHMOONI - Fest

Traditionella persiska bröllop har inte sittande servering. Förr i tiden serverades maten i små tallrikar. Lite som meze eller tapas. Men idag är det oftast buffé som gäller. Oftast finns det flera olika typer av förrätter, huvudrätter och desserter på bordet. En maträtt som alltid måste finnas på ett bröllop är shirinpolo. Detta för att bringa sötma till alla gäster.

Under festen skall bruden och brudgummen tillsammans hälsa på varje gäst som finns på plats. Man ska tacka gästerna för att de tagit sig tid att komma. Man skall också ta tid på sig att bli fotad med alla gäster.

Efter att maten är det dags för tårta. När tårtan har rullats in är det dags för den traditionella knivdansen. Ett par utvalda kvinnor som står brudparet nära ska i tur och ordning "stjäla" kniven från brudparet. För att brudparet ska få tillbaka kniven måste brudgummen erbjuda dansarna pengar för kniven. När rätt pris givits för kniven skall den överräckas till brudparet som sedan skall skära upp tårtan. Den första biten tårta skall självklart brudparet mata varandra med.

Sedan är det dags för dans! Här får ingen sitta still utan alla ska upp på dansgolvet till sent på natten.

Det är också tradition att brudparet ger alla besökare en personlig gåva innan de lämnar festen. Gåvan ges för att gästerna ska ha kvar ett minne från bröllopsdagen. Presenten innehåller ofta noghl, som är en persisk sötsak som bringar tur och sötma i livet.

Och besöker du ett persiskt bröllop måste du lära dig den absolut viktigaste frasen:

MOBARAK BASHE!


Vigselbordet(Sofreh Aghd) och föremålens betydelse:

SOFREH | BORDSDUK

Är duken som placeras under alla de traditionella föremålen på vigseluppdukningen.

TERMEH |
TRADITIONELL PERSISK DUK

En traditionellt broderad duk i tex. silke som gått i arv från generation till generation för att symbolisera familjen och traditionen. Den används som en dekorativ visning bland resten av föremålen på vigseluppdukningen.

TOOREH GHAND | VIGSELDUKEN

Ett tyg i finare kvalitet som hålls över parets huvud under hela ceremonin av olika lyckligt gifta kvinnliga släktingar/vänner eller brudens tärnor.

AYENEH | SPEGEL

Symboliserar att ljus ska reflekteras in i parets framtida liv tillsammans. Enligt tradition ska paret titta in i spegeln.

SHAMDOON | LJUS / KANDELABRAR

Symboliserar energi & värme för parets liv tillsammans.

NOON SANGAK | PERSISKT BRÖD

En dekorativ skapelse av det persiska brödet "Noone-sangak" symboliserar välstånd för bröllopet & parets liv tillsammans.

GANDOM | VETE

Symboliserar välstånd för bröllopet och brudparets liv tillsammans. Ses ofta  i form av dekorerade vetebuketter eller tillsammans med det persiska brödet.

TOKHMEH MORGH | ÄGG

Symboliserar fertilitet för paret.

NAKH SOOZAN | NÅL & TRÅD

Symboliserar att två människor och familjer enas.

MIVEH |
SÄSONGENS FRUKTER

Vanligtvis granatäpplen, äpplen och vindruvor som representerar en lycklig framtid för brudparet.

NABAT |
KRISTALLISERAT SOCKER

Symboliserar ett sött liv för de nygifta. Används på olika sätt i designen av sofreh aghd och kan bl.a. ses i form av blommor.

SHIRINI |
SÖTSAKER & BAKVERK

Shirini symboliserar sötman av livet.

ASAL | HONUNG

Honungen symboliserar att brudparets liv ska omges av sötma. Konsumeras direkt när ceremonin avslutas genom att bruden & brudgummen utbyter lillfingret som doppas i honungen.

GOLAAB | ROSENVATTEN

Används för att parfymera luften.

SEKKEH | MYNT

Symboliserar rikedom & välstånd för paret.

EN PERSISK POESIBOK

Symboliserar att paret ska tala väl med varandra under äktenskapet.

KALLE GHAND | SOCKERKONER

Detta symboliserar att parets liv och äktenskap ska dränkas med sötma. Används under ceremonin genom att en vän/släkting/tärna gnider konerna mot varandra över vigselduken som hålls över paret.

BADOOM, GERDOO & FANDOGH | MANDEL, VALNÖT & HASSELNÖT

Symboliserar fertilitet & överflöd. 

ESPAND & MANGHAL |
VILD ÖRT & KOLBEHÅLLARE

Ett aromatiskt örtfrö som bränns som en del av en ritual i en liten kolbehållare. Detta symboliserar renhet och behöver inte alltid brännas utan kan användas dekorativt. 

KHONCHEH |
SJU SYMBOLISKA ÖRTER & KRYDDOR

Örter & kryddor  som var och en har en symbolisk betydelse men det sägs också att dessa ska skydda mot det "onda ögat". 

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång